Папазов: Кражбите на гориво и метали в БДЖ продължават

700 млн. лв. са задълженията на държавната железница, като 175 млн. лв. са просрочени, твърди транспортният министър

Автор: Атанас Христов

Кражбите на гориво и метали от БДЖ продължават, въпреки непрестанните проверки, които се правят. БДЖ е в изключително тежко състояние и надмина всички очаквания, които съм имал като страничен наблюдател преди да стана министър. Това каза в интервю за TV7 Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му освен финансовата тежест има сериозно натрупване и на психическо натоварване в дружеството.

700 млн. лв. са задълженията на държавната железница, като 175 млн. лв. са просрочени към днешна дата, твърди транспортният министър. Той е убеден, че е наложително да се започне замяната на собственост срещу дълг. В БДЖ в момента се говори за спасява, не за оздравяване, изрази разочарованието си Папазов.

"Всички трябва да разберат, че БДЖ трябва да стане нормално предприятие. То не е социална служа", добави транспортният министър. Според Данаил Папазов железницата трябва да се раздели с голяма част от почивната си база. Въпреки тежкото състояние на БДЖ, засега не се предвиждат съкращения в дружеството, успокои Папазов.

"БДЖ-Товарни превози" не е печелившо, но има много добри специалисти, които да измъкнат дружеството. Приватизацията засега се отлага, докато се оздрави дружеството", каза още Папазов.

Той коментира още, че Дунав мост 2 при Видин-Калафат работи по-добре от предварителните очаквания.

Коментари: 0