Първият бургер в епруветка струва 384 хил. долара

Това е месо, направено от 20 000 мускулни влакна, смесени с лабораторно отглеждана животинска мазнина

Разработката на първия бургер в епруветка ще струва 384 000 щатски долара, съобщава CNN. Това е месо, направено от 20 000 мускулни влакна, смесени с лабораторно отглеждана животинска мазнина. Учените зад проекта се надяват, че лабораторно отглежданото месо може да бъде решението на световния проблем с търсенето на месо и протеини.

Учените от университета в Маастрихт, Холандия, прекарват повече от две години в проучване на инициативата. "Няма никакво съмнение, че това е революционен начин, по който се произвежда храна", казва професор Марк Пост. Според него периодът на производство на стволовите клетки на един бургер отнема между 8 и 9 седмици.

Според Световната здравна организация, търсенето на месо ще се удвои през следващите 40 години, но съвременните методи за производство не са устойчиви.

Изследванията на синтетичното месо се финансират от холандското правителство, както и от анонимно дарение от 300 000 евро (около 400 000 щатски долара). Първият бургер ще бъде приготвен и изяден следващата седмица в Лондон. Точното място обаче все още не е обявено.

На демонстрацията професор Пост ще обясни как е получил месото в епруветка в лабораторията си в университета.  След това ще сервира резултата на един от присъстващите.

Коментари: 0