Канада въведе паспорти с вградени чипове

Чипът може да бъде прочетен само от разстояние до 10 см.

Автор: Божидара Иванова

От началото на юли канадските паспорти имат вграден чип на гърба, който защитава документа срещу копиране, съобщи TechNews. Чипът съхранява информацията от първа и втора страница на паспорта, с изключение на подписа на неговия притежател. Електронната система съдържа и снимка на притежателя на паспорта и технология за валидиране, която потвърждава, че документът е издаден от правителството на Канада.

Информацията в документа е практически недостъпна без съгласието на притежателя му, тъй като чипът може да бъде прочетен само от разстояние до 10 см. Друга мярка за сигурност е, че при всяка промяна на данните в чипа, паспортът става автоматично невалиден. Предвидени са и водни знаци, които още повече затрудняват копирането.

Новите канадски паспорти се предлагат с два срока на издаване – 5 и 10 години, като цената за 5-годишен паспорт е 120 долара, а за 10-годишен – 160 долара. За експресна поръчка на издаване на паспорти в работно време се заплащат допълнително 110 долара, а в извънработно – 335 долара.

Новата мярка с усилена защита за копиране ще даде повече сигурност на гражданитена страната, тъй като канадските паспорти дават възможност за безвизов достъп в редица страни, включително САЩ и страните от ЕС,  и често са обект на имитации от престъпния контингент.

Коментари: 0