Откриха живот на дъното на подледниково езеро в Антарктида

“Това е първият път когато се откриват микроби, живеещи в седиментите на субглациално езеро в Антарктика и това показва, че живот съществува и процъфтява в среди, които бихме счели за твърде екстремни”, казва Дейвид Пиърс, ръководител на проучването

Автор: Десислава Младенова

Британски учени откриха за първи път разнообразни форми на живот в седименти в подледниково езеро Hodgson. Едни от намерените микроорганизми са различни видове екстремофили, които имат способността да живеят в едни от най-суровите природни условия на нашата планета. Те използват различни химически методи, позволяващи им да живеят в кислороднa и безкислороднa среда. Според учените е възможно част от микроорганизмите да са нови за науката предаде Science Daily.

Една от откритите ДНК последователности е свързана с едни от най-старите форми на живот, познати на учените. Те предполагат, че откритието крие ключа към отговора на това как форми на живот могат да оцелеят на други планети. “Това е първият път когато се откриват микроби, живеещи в седиментите на подледниково езеро в Антарктика и това показва, че живот съществува и процъфтява в среди, които бихме счели за твърде екстремни”, казва Дейвид Пиърс, ръководител на проучването. Според него, това означава, че тези микроорганизми са се развили по уникални начин, позволяващ им да оцелеят в суровите условия.

Находката на британските учени прави бъдещи изследвания в подледников езера наложителни. Взимането на проби от такива обаче е технологически много трудно. Британските учени са избрали да изследват езерото Hodgson, поради ускореното топене на ледовете, което изтънява ледената кора и прави достъпа по-лесен. Езерото е дълбоко 93 метра и се намира под ледена кора с дебелина от едва 3-4 метра.  По време на Ледниковия период се счита че тя е била дебела над 4 км. 

Коментари: 0