Отлична реколта от зърно през 2013 г.

Тази година България ще произведе между 4 и 4.6 млн. тона пшеница, прогнозира земеделският министър Димитър Греков

112 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тази година България ще произведе между 4 и 4.6 млн. тона пшеница. Такава прогноза направи земеделският министър Димитър Греков в интервю за Дарик радио. През 2012 година произведството достигна 4.2 млн. тона зърно.

"По прогнози на американското министерство на земеделието родната реколта ще възлезе на 4.6 млн. тона пшеница, което ще направи 2013 г. една от най-добрите в последните десет години", каза министърът. Той обаче уточни, че земеделското производство понякога е трудно за прогнозиране, защото както има около 700 кг. от декар среден добив при някои производители, така има и среден добив от 450 кг от декар.

"Между 1.8 и 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление, а останалите се изнасят", потвърди министърът. Той посочи, че от предназначените за вътрешно потребление освен за изхранване, малък дял отива и за отглеждане на животните.

Греков каза, че не очаква хлябът да поевтинее, но не смята, и че цените на насъщния ще се повишат при очакваната реколта. "Така че нямаме основание за такива резки промени на пазара. Напротив, очаквам една устойчивост не само за тази година, а за в бъдеще", каза той.

На въпрос дали след като се очаква поевтиняване на фуражната пшеница заради добрата реколта в световен мащаб, не би било логично и цените на месото да паднат, Греков коментира, че едва 20% от месото на родния пазар е българско, а останалото е внос. "Така че и да се направи малка промяна в цените, макар че изкупните цени са ниски независимо дали за свинско или говеждо, това не би се отразило на пазара. Тук причината трябва да се търси не толкова в производителите, а в прекупвачите и веригите. Изкупната цена на трупното месо в чужбина е значително по-висока от тази у нас. Така че печалбата не отива в нашия производител, а в чуждия, който внася тяхната продукция на нашия пазар", каза той.

Подкрепи Economic.bg