Оздравителна програма ще спасява ВМЗ-Сопот

До края на седмицата работниците ще получат по една заплата и аванс

276 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

От утре във "Вазовските машиностроителни заводи" започва оздравителна програма. До това решение се стигна по време на спешната среща, свикана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. На нея присъстваха представители на синдикатите и социалният министър Тотю Младенов.

Обсъжданите варианти са били три: обявяване в несъстоятелност на дружеството, което според Делян Добрев е най-лошият изход; нова стратегия за приватизация, която може да отнеме една година и оздравителна програма, изработена съвместно с ръководствoто на ВМЗ. Избран е бил третият вариант, по който започва да се работи от утре. Освен това ВМЗ-Сопот ще се изключи от списъка за приватизация със специален план за действие, което допълнително затрудняваше продажбата му.

"Сега сме в синхрон със синдикатите, че това е най-добрият вариант и ще го направим в най-кратки срокове. Тогава Агенция по приватизация отново ще стартира процедурата за приватизация, защото това е дългосрочното решение на този проблем. Междувременно трябва да направим всичко възможно, за да оздравим предприятието”, коментира Делян Добрев.

Не е ясно дали оздравителният план ще включва и съкращения на персонал. Според премиера Бойко Борисов поне 700-800 души от 3200-та работници трябва да се съкратят, за да бъде спасено предприятието.

Очаква се до края на седмицата работниците да получат по една заплата и един аванс. Средствата ще бъдат осигурени по сделка с чуждестранен клиент.

Малко по-рано днес от Пловдивския окръжен съд съобщиха, че е заведено дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ. То е насрочено по молба на един от кредиторите на оръжейницата - "Механичен завод - Девин" АД.

Подкрепи Economic.bg