Отличиха най-значимите инвеститори за 2012 г.

На церемонията днес присъства президентът Росен Плевнелиев, който връчи и три от наградите

4550 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Осем български и чуждестранни компании получиха приза "Инвеститор на годината 2012".Конкурсът се организира за седма поредна година от Българска агенция за инвестиции (БАИ). Целта е да се отличат най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година. Наградите бяха връчени от президента Росен Плевнелиев, изпълнителния директор на БАИ Борислав Стефанов и председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Отличията се връчват на фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, които са допринесли за развитието на икономиката, разкриването на нови работни места и стимулирането на по-бърз икономически растеж, придържайки се към високи норми на корпоративна и социална отговорност.

С награда "Инвеститор на годината" беше отличен производителят на автомобили от китайската марка Great Wall "Литекс Моторс". Наградата получи изпълнителният директор Илия Терзиев. Партньорството между най-големия частен производител на коли в Китай и ловешката компания започна през 2009 г. Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първият автомобил от тестовата серия, който покрива високите стандарти за качество в индустрията. С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина.

Сред номинираните с наградата "Инвеститор на годината" е и южноафриканската компания "АЛС България", която в средата на 2012 г. откри фабрика за производство на кожени седалки за 5 и 7 серия на BMW. Призът беше връчен на генералния мениджър за България Шон Бош.

Американската компания "Инграм Майкро" също беше отличена с наградата, а статуетката получи директорът на компанията Елън Майкълс. Фирмата е най-големият дистрибутор в световната IT индустрия, а дейността си в България започна през октомври.

Наградата "Инвеститор на годината" получи и "Р и М България", която е част от швейцарската компания за производство и дистрибуция на пасивни компоненти, медни и оптични кабели Reichle & De-Massari. Наградата беше връчена на изпълнителния директор Мартин Райхле. Компанията е създадена през 2007 г. като наследник на "ФриНет" ЕООД - дистрибутор на българския IT пазар. "Р и М България" оперира на територията на България, Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Кипър. От началото на 2011 г. компанията навлиза и на пазарите в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Косово, Черна гора, Румъния и Словения.

Японската компания "Пентакс Медикъл България" също получи наградата. Призът беше връчен на мениджъра на дружеството Стефан Турийски. През юни компанията открит сервизен център за ремонт на ендоскопска апаратура в Пловдив. Сервизът е първият център на "Пентакс" на Балканите. В бъдеще сервизният център трябва да обслужва Европа, Близкия Изток и Африка.

Една от водещите компании за производство на захарни изделия в България - "Престиж 96" също получи наградата "Инвеститор на годината". Статуетката получи изпълнителният директор Анастасиос Панайотопулос. През 2012 г. компанията инвестира 30 млн. лв. в изграждането на нова фабрика за захарни изделия във Велико Търново. От март миналата година фирмата е собственост на инвестиционните фондове NBGI Private Equity (част от Национална банка на Гърция), Citi Venture Capital International (CVCI), част от Citigroup, заедно с миноритарните собственици Георги Георгиев и Антон Танев.

Друга българска компания, която получи награда тази вечер беше производителят на фуражни добавки, премикси, активни субстанции и готови лекарствени средства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните "Биовет". Призът беше връчен на собственика на дружеството Кирил Домусчиев. През тази година компанията завърши строителството на новия си завод за биотехнологии и фармацевтични продукти в Разград. Инвестицията е 30 млн. евро. Новосъздадените работни места са около 200.

Последна сред отличените компании с наградата "Инвеститор на годината" е многопрофилната болница "СофияМед". Статуетката получи собственикът на медицинското заведение Николай Тиков. Болницата беше открита през май 2012 г. Общата инвестиция в изграждането на болницата е 35 млн. лв., което я прави най-голямата българска инвестиция в здравеопазването. Лечебното заведение осигурява общо 330 работни места и разполага с 450 легла, разпределени в 12 отделения.

Подкрепи Economic.bg