ПИБ ще предлага кредити по JEREMIE

Банката ще дава инвестиционни и оборотни заеми на обща стойност 70 млн. евро, с лихвени нива, намалени с поне 50%

272 ~ 1 мин. четене

Първа инвестиционна банка АД (ПИБ - Fibank) ще предлага кредити по инициативата JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), съобщиха от финансовата институция. Банката е подписала споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за изпълнението на новия финансов продукт "Инструмент за предоставяне на финансиране чрез споделяне на риска" по инициативата. Fibank бе избрана за партньор на ЕИФ след подбор между общо 17 кредитни институции.

Продуктът ще позволи на Fibank да предоставя инвестиционни и оборотни заеми на обща стойност 70 млн. евро на лихвени нива, намалени с поне 50%, твърдят от ПИБ. Освен от по-ниски лихви, клиентите на Fibank ще могат да се възползват и от по-ниски такси за обслужване. Заемът е за допустими по инициативата малки и средни предприятия, а срокът за изплащане ще е до 10 години.

Предоставеното финансиране по инициативата "Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия", JEREMIE, се осъществява чрез Оперативна Програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013", финансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Новият продукт е изцяло в полза на малките и средни предприятия, тъй като улеснява достъпа им до финансиране чрез структурни фондове и национални ресурси, припомнят от ПИБ.

"Кредитирането на малкия и среден бизнес винаги е било наш приоритет и подписването на споразумението с ЕИФ е още една крачка напред в тази посока", коментира Гергана Праматарова, директор "Външни партньори, европрограми и кореспондентски отношения" във Fibank.

Подкрепи Economic.bg