Париж е най-добрият град за студенти в света

Най-много градове в класацията на Qacquarelly Symonds са от САЩ

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Париж бе определен за най-добрият град в света за студентите според класацията на британската компания Qacquarelly Symonds (QS). За втора поредна година френската столица печели отличието, побеждавайки Лондон, пише stroimedia.

Една от причините Париж да изпревари Лондон е много по-евтиното образование, което предлага. "Ниските учебни такси продължават да правят Франция по-привлекателна дестинация за студентите, както местни, така и чуждестранни. Но представянето на учебните заведения в Париж в класацията на QS, реализацията на пазара на труда на техните възпитаници и високото качество на живот са основните причина френската столица отново да е най-добрият град за студенти в света", заяви представителят на QS Бен Соутър.

Класацията е изготвена на база на две изисквания. Едното е градовете да са с население над 250 хил души. Второто изискване е градът да има поне два университета в класации на QS за най-добрите висши учебни заведения в света. Тези критерии са покрити от 98 града в света.

Градовете в топ 50 били определени въз основа на пет фактора - брой и позиция на университетите в класациите за най-добрите висши учебни заведения в света, качество на живот на студентите, мнения на работодатели за качество на живот на завършващите в града студенти, достъпност, включително учебни такси и разходи за живот, измерени въз основа на цените на потребителските стоки и в заведенията за бързо хранене, микс на студентите или процентът на чуждестранните студенти.

В топ 50 на тазгодишната класация най-много са градовете от САЩ - цели 7, следвани от Австралия с шест, Великобритания и Канада с по три. В топ 10 се нареждат още Сингапур, Сидни, Цюрих, Мелбърн, Хонконг, Бостън, Монреал и Мюнхен.

Подкрепи Economic.bg