Парламентът окончателно спря „Белене“

Следващото Народно събрание обаче може да възобнови строителството на централата

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Със 141 гласа "за" и 40 "против" депутатите от 41-то Народно събрание окончателно спряха проектът за изграждане на АЕЦ "Белене". По този начин народните представители подкрепиха решението на правителството за спиране на изграждането на ядрената електроцентрала в Белене и окончателното прекратиха проекта за АЕЦ-а, съобщи Фокус.

Връщането на решението в Парламента се наложи, след проведения на 27 януари национален референдум, в който участваха малко над 20% от имащите право на глас.

Въпреки спирането на "Белене", в решението се казва, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", както и да започнат процедури за строителството на VII блок в първата и единствена до момента ядрена електроцентрала в България.

Гласуването премина при освирквания и тропане от депутатите от "Коалиция за България".

Народният представител от най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ - Диан Червенкондев коментира, че проектът "Белене" е опасен за финансовата стабилност на България. Преди гласуването на решението, съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров каза, че ако се построи АЕЦ "Белене" токът ще поскъпне с 50%.

Румен Петков от "Коалиция за България" контрира, че решението е против волята на всички граждани, които излязоха на улиците. Колегата му Янаки Стоилов заяви от своя страна, че защитава 60% от гласувалите с "да" на референдума, както и тези, които не са участвали в националното допитване, но искат АЕЦ "Белене" да се строи.

Депутатите от левицата и от "Атака" допуснаха възможността, че следващият парламент ще размрази проекта "Белене".

Подкрепи Economic.bg