Пазарът на автомобили в Европа се срива

През януари продажбите в Франция, Испания и Италия отчитат двуцифрен спад

3572 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Пазарът на автомобили във Франция, Испания и Италия се свива с двуцифрен процент през януари спрямо същия месец на миналата година. Това е поредното доказателство, че секторът едва ли може да разчита на бързо възстановяване, пише Reuters.

Свиването на продажбите във Франция е с 15%, като според статистиката това е най-слабият януари от 1997 г. досега. Общият брой продадени нови автомобили е 124 952.

В Италия спадът е със 17.6% на годишна основа до 113 525 нови автомобила. За цялата 2012 г. пък са продадени 19.87% по-малко коли в сравнение с предходната година.

Въпреки новата правителствена програма за субсидиране на покупките в Испания, продажбите на автомобили отчитат 9.6% спад за януари до 49 671 нови автомобила. В момента управляващите подпомагат закупуването на нови коли с по 2000 евро.

През миналата година продажбите на нови коли на Стария континент преживяха най-големия спад за последните 20 години. "Очакванията са свиването на пазара да принуди компаниите да намалят производството си с още 7%", прогнозира Давид Арнолд от Credit Suisse.

Към момента продължават да съществуват надежди за възстановяване на икономиката в еврозоната. Дали това ще се отрази положително на пазара на автомобили, все още не е ясно, пише още Reuters.

Подкрепи Economic.bg