Пазят границите за нелегален внос на плодове и зеленчуци

Между 5 и 10 млн. лева ще са преките щети от руското ембарго

Пазят границите за нелегален внос на плодове и зеленчуци
144 ~ 1 мин. четене

Ще бъде засилен контрола по границите за потенциален нелегален внос на земеделси стоки, най-вече плодове и зеленчуци. Това са част от краткосрочните мерки, които ще предприемат властите за защита на родните производители от щетите след наложеното руско ембарго. Информацията съобщи служебнитя министър на земеделието Васил Грудев след среща с финансовия министър Румен Порожанов.

„Преките щети от руското ембарго са от 5 до 10 милиона лева, а косвените ще се изчисляват тепърва”, заяви още Васил Грудев.

По думите му всяка година родните производители страдат от потенциален нелегален внос на плодове и зеленчуци и друга продукция, но ситуацията с руското ембарго е повишила напрежението. Той обясни, че в рамките на отворен пазар няма как да се предприемат мерки за ограничаване на вноса, но искат да засилят контрола по потенциалния нелегален внос.

„Ще се проверяват транспортни средства на границите и на местата, където разтоварват. Ще бъде обсъден и въпросът за компенсация на земеделските производители”, добави Грудев, цитиран от БГНЕС.

От своя страна служебният министър на финансите Румен Порожанов заяви, че към момента има практики за доставки на стоки у нас от фирми еднодневки, които доставят стоки и изчезват след 2-3 седмици, появяват се нови след това. 

В момента има засилени доставки към България от Полша и Гърция на плодове, зеленчуци и животинска продукция.

Коментари: 0