Печалбата на Facebook падна с 80%

Приходите на социалната мрежа обаче бележат 40% ръст

184 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Печалба на най-голямата социална мрежа в света - Facebook е намаляла със 79% през четвъртото тримесечие. За периода октомври-декември компанията е спечелила чисто едва 64 млн. долара. Като основна причина за резкия спад компанията изтъква увеличаващите се оперативни разходи.

За разлика от печалбата, приходите на Facebook се увеличиха повече от очакваното. През четвъртото тримесечие социалната мрежа има продажби за 1.59 млрд. долара, което е 40% годишен ръст. Анализаторите на Bloomberg очакваха повишението да бъде около 34%.

Според анализаторите печалбата на компанията ще бъде под допълнителен натиск през тази година, именно заради нарастващите разходи. Самият главен изпълнителен директор и създател на компанията Марк Зукърбърг обяви, че тази година разходите ще се увеличат с 50%. По неговите думи ще бъдат наети допълнително служители, както и ще бъдат създадени нови инструменти за разпространение на реклами.

През 2012 г. потребителите на Facebook достигнаха 1.06 млрд., като за три месеца увеличението е с 50 млн. потребителя. Броят на мобилните потребители е нараснал със 76 млн. до 680 млн. потребители.

На борсовата сесия в Ню Йорк акциите на компанията поскъпнаха с 1.46% до 31.24 долара за брой. За по-малко от три месеца книжата на Facebook поскъпнаха с 62%, след като преди това се бяха обезценили с 50%. В момента пазарната капитализация на социалната мрежа се оценява на 67.7 млрд. долара. При пускането си на борсата през май компанията струваше 107 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg