Печалбата на Lenovo расте с 30%

През второто тримесечие китайската компания е спечелила чисто 141.1 млн. долара

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вторият най-голям производител на персонални компютри в света - китайската Lenovo Group отчете 30% ръст в печалбата си за второто тримесечие. Компанията е спечелила чисто 141.1 млн. долара при 108.8 млн. долара година по-рано. Резултатът надхвърля и предварителните прогнози на анализаторите за 133.5 млн. долара.

Общите приходи на компанията за изминалото тримесечие отчитат 35% ръст до 8 млрд. долара. Това обаче е под очакванията на анализаторите за 8.12 млрд. долара.

Lenovo отчита ръст в продажбите на всички пазар, на които продава своите продукти. Общият ръст на продажбите е около 15%. Така в края на юни китайската компания увеличава пазарния си дял с 2 процентни пункта до 14.7% и диша във врата на лидера Hewlett-Packard Co., който държи 14.9%.

"Lenovo печелят от позициите си на китайския пазар", коментира Кристин Уанг, анализатор в Daiwa Capital Markets. "Тяхното навлизане в провинциите на Китай и по-бедните райони на страната е много по-високо, отколкото при останалите производители. Ето защо Lenovo надхвърля средното ниво в индустрията", добавя тя.

Плановете на Lenovo са да стане най-големият производител на компютри в света. За да постигне тази своя цел, Lenovo Group започна с придобиването на бизнеса с персонални компютри на Intel. Последваха купуването на германският производител на компютри Medion AG и японската NEC Corp.

Коментари: 0