Печалбата на Shell намаля повече от очакваното

През второто тримесечие на годината спадът е с 13% до 5.7 млрд. долара

7000 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата петролна компания в Европа - англо-холандската Royal Dutch Shell обяви по-голям от очаквания спад в печалбата за второто тримесечие. От компанията обясняват негативния резултат с по-ниските цени на петрола през този период.

Печалбата на компанията за периода април - юни е намаляла с 13% до 5.7 млрд. долара. Анализаторите на Bloomberg очакваха петролната компания да спечели поне 6.3 млрд. долара. Средната цена на петрола за трите месеца беше 108.8 долара за барел, което е спад от 7% спрямо същия период на миналата година.

"Печалбата ни падна с падането на цената на петрола, но нашата стратегия за растеж е изградена на база много по-ниска цена", коментира главният изпълнителен директор Питър Восър. "Нашата индустрия продължава да страда от голямата волатилност на цените на петрола, което пък е резултат на икономическото и политическото развитие", добави той.

През април Shell обяви, че добивът от петролните полета ще намалее с около 50 хил. барела дневно през второто тримесечие.

Shell е произвела 3.103 млн. барела петрол на ден през второто тримесечие. През същия период на миналата година добивът е бил 3.046 млн. барела. До 2017 г. компанията планира да увеличи добиваните обеми до около 4 млн. барела на ден.

Подкрепи Economic.bg