Пеенето зад волана повишава риска от авария

Според учени свързаното с пеенето понижаване на скоростта и движението само в една лента е предизвикано от факта, че мозъкът на шофьора започва да работи в особен режим

104 ~ 1 мин. четене

Канадските учени доказаха, че пеенето зад волана повишава риска от авария, съобщава motor.ru, цитирани от Speed-Press. Участниците в проведеното в Канада изследване е трябвало да изминат 6,6 км зад волана на специален симулатор, включващ четири зони с отделни скоростни режими, както и набор от непредвидени ситуации като появата на пешеходец.

Преди теста участниците са били помолени да научат наизуст I`m A Believer на Smash Mouth и Imagine на Джон Ленън. Тестът е включвал три вида поведение зад волана - шофиране на „тихо“, само с пусната музика или с припяване към нея. 

Резултатите от изследването показват, че пеещите шофьори натоварват допълнително мозъка си, което понижава способността им да реагират оперативно при възникнала опасност. Освен това пеенето зад волана може да накара шофьора да кара по-бавно и да се престроява по-рядко, което на свой ред отчасти компенсира негативния ефект от пониженото внимание. 

Според учените свързаното с пеенето понижаване на скоростта и движението само в една лента е предизвикано от факта, че мозъкът на шофьора започва да работи в особен режим. При това автомобилистът се концентрира само от случващото се непосредствено пред автомобила, като не отделя при това необходимото внимание на всички останали събития. 

Предишни изследвания в областта са доказали, че видът музика също има значение. Радостните песни понижават вниманието, а тъжните го повишават.

Подкрепи Economic.bg