Петролът поевтиня рязко

Постигнатите днес нива са най-ниските за последните 3 месеца

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Цената на петрола отново върви надолу, след като вчера двата основни сорта петрол - Американският лек суров (WTI) и "Брент" завършиха сесията с над 2% дневен спад в цената. Постигнатите днес нива са най-ниските за последните 3 месеца, пише Bloomberg.

Добиваният в американския щат Тексас WTI днес поевтинява с още 2.25% и към 17 ч. цената му е 93 долара за барел. При сорт "Брент", който се произвежда край бреговете на Норвегия, има поевтиняване с 1.5% до 113.9 долара за барел. За два дни стойността на двата вида нефт е паднала съответно с 4.3% и 3.5%.

Основната причина за спадът в цената днес са данните на Американския петролен институт, които показаха, че запасите в САЩ са се увеличили с 2.96 млн. барела през изминалата седмица и са достигнали 372 млн. барела. Това е най-високото ниво от декември 2012 г.

"Притежателите на дълги позиции се стремят да продават, за да фиксират печалбата. Навярно са преценили, че сега е най-добрият момент за продажби", коментира мениджърът по продажбите на Newedge Japan Юсуке Сета.

Друго обяснение за резкия спад в цената на "черното злато" е непотвърдената информация, че Саудитска Арабия възнамерява да увеличи обема на дневния добив на петрол. Най-големият производител на света вероятно ще се опита да спечели повече, като покрие увеличеното търсене в редица страни и най-вече от страна на Китай.

Подкрепи Economic.bg