Проблемите в България може да свалят шефа на ЧЕЗ

Отнемането на лиценза за дейност в България ще доведе до загуби за компанията от 15 милиарда крони, пишат чешките медии

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш може да се раздели с поста си заради балканските инвестиции на чешката енергийна група, които се разпадат в ръцете му, коментира чешкият вестник "Хосподарске новини".

Изданието посочва, че приходите на компанията преди облагането с данъци са около 2 милиарда крони. Евентуалното отнемане на лиценза за дейност в България ще доведе до загуби от 15 милиарда крони (малко над 590 млн. евро).

Председателят на Надзорния съвет Мартин Роман обяви, че е сигурен, че още на следващото заседание на съвета от директора ще бъде поискана повече информация за случващото се в България.

Вестникът коментира, че проблемът на ЧЕЗ в България е чисто политически и засега адвокати твърдят, че няма правни основания за отнемане лиценза на дружеството. При всички положения защитата на интересите на най-голямата компания в Централна Европа може да отнеме години. Едва чак след като се изчерпат всички правни процедури, компанията може да се обърне до Съда на ЕС.
 
"Според мен за съжаление в България разиграват политическа игра в албански стил. След като се случи в Албания (където бе прекратена дейността на ЧЕЗ), значи може да го пробваме и тук", коментира Карел Кабелка от "Грант Кепитъл". По негова преценка вероятността за отнемане на лиценза е съвсем реална.

Подкрепи Economic.bg