Петролът поскъпва трети ден

Стачката в Норвегия и намаляващите запаси в САЩ са основните причини за поскъпването

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на петрола продължава да расте и днес, като тази тенденция се запазва за трети пореден ден. Основната причини за постигнатия едномесечен връх е заплахата, че стачката в Норвегия може да спре изцяло добива на една от най-големите петролни компании в страната - Statoil.

Фючърсите на добивания край бреговете на Норвегия сорт "Брент" скочиха с 1.4% и към 18.30 ч. цената е 100.9 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпна по-малко - с 0.22% до 87.9 долара за барел.

По данни на Statoil производството на близо 2 млн. барела петрол ще е заплашено, засегнато, ако работниците изпълнят заканата си и утре производството спре изцяло. Служителите в петролния сектор на Норвегия днес стачкуваха за 12 пореден ден, като исканията им са да се запазят обезщетенията при предсрочно пенсиониране.

"Тази стачка и потенциалното спиране на добива ще има негативно въздействие върху доставките от Северно Море, както и върху цената на добивания там петрол сорт "Брент"", коментира Хари Чилингириан, оглавяващ отдела за стратегии на стоковите пазари към BNP Paribas в Лондон. "Правителството има законовото право да прекрати стачката и да предотврати спиране на добива. Въпросът е кога ще го направи", допълни той.

Допълнително помощ за вдигането на цената оказаха изнесените днес данни на Американския петролен институт, които показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3 млн. барела до 382.6 млн. барела. Запасите от бензин също са намалели с 1.4 млн. барела.Коментари: 0