Петър Димитров: „Белене“ струва 5.13 млрд. евро

Ако I блок на централата работеше от 1 януари тази година щеше да има пари за връщане на заема към BNP Paribas, твърди бившият енергиен министър

284 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Хвърлянето на милиарди евро в публичното пространство, необходими за строителството на АЕЦ "Белене", от настоящи и бивши управляващи продължава. В последните два дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев не спира да показва писма от германския енергиен гигант RWE, в които е изчислено, че централата ще струва 10.59 млрд. евро.

В ефира на Нова телевизия, предшественикът на Добрев - Петър Димитров категорично обори тази стойност. Той дори обвини наследника си във фалшифициране на дати във въпросните писма. "Договорената цена е 3.997 млрд. евро. Тя се индексира. Като сложим инфлацията се поличават 5 млрд. евро. Към днешна дата цената е 5.13 млрд. евро. "Атомстройекспорт" отчете риска "Борисов" и предложи твърда цена от 6.3 млрд. евро.", каза Петър Димитров. По думите му няма текст в писмото на RWE за двумесечен срок, който да е предизвестие за отказа им от проекта.

"Беше ясно, че Националната електрическа компания (НЕК) сама не може да финансира проекта. Затова беше създаден Българският енергиен холдинг (БЕХ) и бяхме готови да дадем държавни гаранции. След това се появи Симеон Дянков и отказа да даде тези гаранции", твърди бившият енергиен министър и настоящ депутат от най-голямата опозиционна партия БСП.

Според Петър Димитров участието на НЕК е било осигурено финансово - със заема от 250 млн. евро от BNP Paribas и осигурена и гаранция за 600 млн. за заем от европейски банки. "Ако от 1 януари работеше I блок на АЕЦ "Белене" щеше да има постъпления за изплащане на заема към BNP Paribas", отговори на вчерашните обвинения на управляващите Петър Димитров. Вчера Делян Добрев каза, че държавата няма 400 млн. лв., с които трябва да погаси главницата по заема в края на май. "Лъжа е, че VII блок в АЕЦ "Козлодуй" ще е по-евтин. Там трябва да се започне от нулата - няма проект, няма площадка", добави Петър Димитров.

По телефона Делян Добрев каза "Петър Димитров не спира да лъже".

Подкрепи Economic.bg