Дянков: Строежът на „Белене“ ще доведе до национална катастрофа

Финансовият министър обеща бонуси на хората, които са правили бюджета

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ако на референдума се каже "да" на строителството на АЕЦ "Белене" с държавни пари, това ще е национална катастрофа. Това е категоричното мнение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. "Вярвам на руските експерти, които казват, че АЕЦ "Белене" ще струва приблизително 22 млрд. лв. (около 11 млрд. евро). Това е 3 пъти повече от плащането на пенсиите за 3 години", коментира Симеон Дянков пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че трябва да има съкращения във ВМЗ Сопот, за да може предприятието да продължи да съществува и да е печелившо. "Заводите дължат около 60 млн. лв. данъци на държавата и още 90 млн. лв. на кредитори. С годините са отлагани реформите в подобни предприятия. Няма толкова много работа за заетите във ВМЗ", твърди финансовият министър.

Според него ако в държавата няма финансова стабилност ще стигнем до пета национална катастрофа - "комунистите ни дадоха вече 4", защити се Дянков. Данните му показват, че през 2012 г. в бюджета са събрани повече пари от най-добрата икономически година 2007 г. "След много доброто изпълнение през миналата година, през изборната 2013 г. можехме да харчим и да спечелим изборите. Но по този начин щяхме да се продъним в края на годината", защити Симеон Дянков решението да няма коледни надбавки за пенсионерите. По думите му бюджетът ще бъде изпълнен така както е приет, ако той или човек от ГЕРБ е следващият финансов министър. "Не е вярно, че е имало коледни бонуси в 4 министерства. Допълнителните възнаграждения се дават януари, април, юли и т.н., а не преди Коледа. Всеки може да получи до 30% от общото заплащане и то ако са свършили повече работа. В края на януари ще дам бонуси на хората, които правиха бюджета, защото те си свършиха работата много добре", каза още Симеон Дянков.

Късането на ДДС веригата ще е основната стъпка за борба с данъчните измами, която е била обсъждана на срещата на финансовите министри на ЕС, на която присъства и Симеон Дянков.

Подкрепи Economic.bg