Пламен Димитров пред Орешарски: Неравенството заплашва социалния мир

Над 1,6 млн. българи едвам си позволяват хляб, мляко и лекарства, възмутен е лидерът на КНСБ

Автор: Economic.bg

Неравенството и ниските доходи заплашват социалния мир. За това алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция за заплащането на труда у нас, на която присъства и премиерът Пламен Орешарски.

По думите му „това е глобален проблем и за да се разреши, трябва да има реална икономическа среда с минимални стандарти за труд и социален живот”.

Според Димитров 1,6 млн. души в България не пресмятат своите "доходи в лаптопи и техника, а в хляб, мляко и лекарства". "Пазарът днес ни разделя и има голямо разминаване между доходите на богатите и тези хора на ръба на социалните възможности", подчерта синдикалният лидер, цитиран от БГНес.

По време на националната конференция "Заплащането на труда в България" Димитров обясни, че няма негативна връзка между увеличаването на минималната работна заплата и ограничаването на заетостта на нискоквалифицираните работници.

Според него с „ножица” от 6,1 пъти България е сред трите страни с най-високи стойности в доходното неравенство между богатите и бедните в Европейския съюз (ЕС). 

Коментари: 0