Санкциите срещу Русия крепят пазара на имоти в Лондон

Богатите руснаци и украинци купуват през офшорки жилища във Великобритания, пише The Financial Times

Автор: Николай Марченко

Британските брокери отбелязват ръст на интереса от страна на руски клиенти към придобиване на недвижими имоти в Лондон, пише авторитетният вестник The Financial Times (FT).

Базираните на това прогнози за ръст на продажбите през 2014 г. са свързани с въвеждането на санкции и замразяване на активите на руснаци в САЩ и Европейския съюз (ЕС), заради военната намеса на Москва в Украйна.

„Многото руски клиенти, които в последните няколко години обсъждаха с лондонски брокери възможността за закупуване на имот, сега се активизираха”, цитира изданието директора на компанията Property Vision Рори Скарисбрик. 

FT също така цитира данните на британската агенция за недвижими имоти Savills, според която през 2013 г. руснаците са вложили в лондонския жилищен пазар около 10,9 млрд. рубли или 180 млн. паунда.

Консултантите по недвижими имоти от компанията Jones Lang LaSalle смятат, че изтичането на капитала от Русия може да нарасне четири пъти. „Богатите руснаци и украинци от началото на тази година търсят безопасни места за запазването на състоянието си”, казва директорът по изследване на пазара на жилищата в JLL Адам Чализ.

 Въпреки по-драстичните данъчни изисквания, много имигранти от Източна Европа продължават да купуват къщи в Лондон през офшорни структури, признаха пред изданието някои консултанти и брокери, пожелали анонимност.

„Използването на офшорките при придобиване на имоти остава разпространен ход, тъй като в случай на замразяване на активи или други подобни санкции, тези активи ще бъдат защитени толкова, колкото е възможно”, заяви пред FT експертът под избор на имоти за VIP-купувачи Чарлз Макдауъл.

Коментари: 0