Платината достигна 10-месечен връх

Еврото се отдръпна от 6-седмичния връх с наближаването на заседанието на ЕЦБ

288 ~ 3 мин. четене

Еврото се отдръпна от 6-седмичните върхове спрямо долара във вторник, тъй като опасенията от вербална интервенция от страна на ЕЦБ, след като скорошната сила на еврозоната подкрепи търсенето на единната валута.

Инвеститорите останаха предпазливи преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък поради притеснения, че банката може да продължи да прилага специфични действия за облекчаване на паричната си политика, след като преди няколко седмици обяви плана си да продължи да стимулира икономиката на еврозоната.

По време на късната търговия еврото реализира загуба от 0,1% до 1.3677 долара. То достигна 6-седмичен връх на 1.37 долара по-рано в резултат от спада на индекса на производствената активност в САЩ през юни и по- малкият от очакваното ръст при разходите за строителство.

Редица анализатори се включиха в спора относно това дали доларът е на път да поскъпне, предвид възможността за увеличение на лихвения процент в САЩ по някое време следващата година. Но данните от САЩ, като например тези от вторник, продължават да поставят натиск върху долара.

За сравнение, еврото възстанови част от загубите си откакто ЕЦБ обяви нов кръг от облекчения на паричната си политика преди месец. Но ръстът му може да провокира изявления на загриженост относно неговата сила.

Действията на ЕЦБ от миналия месец ще влеят нови пари в обръщение в Европа, но растежът остава много слаб в момент, когато данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които предстои да бъдат публикувани този четвъртък, може да покажат, че са били разкрити повече от 200 000 нови работни места за пети пореден месец.

Междувременно австралийският долар поскъпна, след като изявлението на АЦБ бе възприето като по- малко миролюбиво от очакваното. Централната банка запази лихвения си процент непроменен на 2,5%, след като протоколът от последното й заседание през юни очерта перспективата за по- слаб от обичайното икономически растеж.

Австралиецът обаче върна част от печалбите, след обявяването на разочароващите данни за търговския баланс на страната, и последно се разменяше на печалба от 0,5% за 0.9456 американски долара, като преди това достигна ноемврийския си връх на 0.9505.

Американският долар бе на печалба от 0,2% спрямо японската йена, разменяйки се за 101.59 йени, но все пак остана близо до 6- седмичното дъно на 101.23.

 

 Платината достигна 10-месечен връх поради опасения за предлагането

Платината поскъпна до 10-месечен връх над 1500 долара за тройунция във вторник, подкрепена от позиционирането на нови средства в началото на тримесечието и опасенията за дългосрочното предлагане, въпреки края на минната стачка в Южна Африка.

Златото спря с покачването си, след като инвеститорите затвориха дългите си позиции, когато силно купуване от страна на публичните фондове изпрати цените на метала близо до 2-месечен връх само ден, след като данни показаха, че продажбите на златни монети в САЩ са достигнали 5-месечен връх през юни поради повишеното геополитическо напрежение.

Спот платината достигна най-високата си стойност от септември насам на 1511 долара за тройунция, като затвори на печалба от 1,5% на 1503.50 долара. Фючърсите върху злато с доставка през октомври поскъпнаха с 32.10 долара до 1515 долара за тройунция. Спот паладият пък спечели 1,2% до 850.33 долара за тройунция.

Опасенията от нови безредици продължиха да подкрепят цените на металите от групата на платината. Миналата седмица най-големите производители на платина заявиха, че трябва да преструктурират операциите си след постигането на споразумение за заплащането със служителите си.

Сред останалите благородни метали, спот златото поскъпна до 1326.11 долара за тройунция, като преди това достигна 3-месечен връх на 1332.10 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 4.60 долара до 1326.60 долара за тройунция. Най-големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света - SPDR Gold Trust, докладва входящ поток от 5.7 тона в понеделник, което е най- голямата еднодневна промяна в притежанията му от 10 март насам.

На пазара на дребно, нагласите на частните инвеститори към метала през юни паднаха до най-ниските си нива от февруари 2010 насам, следвайки резкия ръст на цените на златото от началото на месеца, показа проучване на онлайн пазара за благородни метали.

Индексът на инвеститорите в злато, който измерва баланса между потребителите, които са увеличили експозицията си в злато и тези, които са я намалили, падна от 52.4 през май до 51.2 през юни. Резултат от 50 означава, че равен брой хора имат нетни дълги и къси позиции в злато. Среброто спечели 0,5% до 21.07 долара за тройунция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg