Плевнелиев е обсъдил „Белене“ с Медведев

Двамата са разговаряли на Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум в Лаос

 Българският президент Росен Плевнелиев е обсъдил с руския премиер Дмитрий Медведев въпросите, свързани с реализирането на проекта по строителството с руско участие на атомната електроцентрала „Белене" в тази страна, съобщи вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович, цитиран от РИА Новости. Плевнелиев и Медведев са на Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум в Лаос.

„По въпросът за атомна енергия е станало дума по време на неформалната среща между двамата. Там въпросите са сложни, но ние продължаваме да сме заинтересовани за този проект", е заявил Дворкович.

От агенцията припомнят, че конкурсът за изграждането на атомна централа "Белене" беше обявен през 2005 г., след това беше подписан и договорът с руската "Атомстройекспорт ". На 29 ноември 2006 г. беше подписано споразумение за изграждането на атомна електроцентрала. През 2007 г. проектът получава сертификат за съответствие с техническите изисквания на европейските експлоатиращи организации, а в началото на 2008 г. е подписан договора за изграждане на централата.

В края на март 2012 г., българското правителство обяви края на АЕЦ "Белене". През април от БСП повдигнаха въпроса за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене" на референдум.

Така националното допитване ще се проведе на 27 януари 2013г. А въпросът, на който ще отговорят българите е: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

Коментари: 0