Плевнелиев на двудневно посещение в Албания

Визитата е по покана на албанския му колега Буяр Нишани и е по повод 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Албания

3680 ~ 1 мин. четене
Автор: Богиня Венциславова

Президентът Росен Плевнелиев заминава на официално посещение в Албания. Визитата е по покана на албанския му колега Буяр Нишани и е по повод 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Албания. Посещението на държавния глава ще бъде на 16 и 17 януари, съобщават от пресцентъра на "Дондуков" 2.

Сред водещите теми, които Плевнелиев и Нишани ще обсъждат, са задълбочаването на политическия диалог и търговския обмен между двете страни, процесът на европейска интеграция на страната и други.

В рамките на визитата си държавният глава ще разговаря с министър-председателя на Албания Еди Рама и с председателя на парламента Илир Мета. Плевнелиев и албанският президент ще се срещнат също така и с представители на бизнеса. Двамата ще открият и изложба, посветена на 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Албания.

През втория ден от визитата си в Албания държавният глава ще се срещне с кмета на Тирана Лулзим Баша и ще поднесе венец пред паметника "Майка Албания". Плевнелиев ще посети историческия замък в Круя, в който е живял националният герой на Албания Георги Кастриоти - Скендербег, както и Етнографския музей в града.

Коментари: 0