Плевнелиев пред ИТАР-ТААС: Подкрепям „Южен поток“

Проектът е стратегически за българското правителство, обясни държавният глава пред руската медия

232 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Като президент на България, аз подкрепям проекта "Южен поток" и се надявам, че той ще бъде осъществен в съответствие с пазарните закони и синхронизиран с европейските изисквания, с оглед на това, че България е член на Европейския съюз". Така каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за ИТАР-ТАСС. Българският държавен глава обясни, че "Южен поток" е стратегически проект за българското правителство и той се надява на успешната реализация на проекта в съответствие с пазарните изисквания и синхронизиране с европейските изисквания.

Президентът разказва пред руската медия, че вече са възниквали неочаквани проблеми с доставките на газ, когато през 2009 г. възниква спора между Русия и Украйна, което от своя страна доведе до спиране на газовите доставки за България. "Благодарение на "Южен поток" ще можем да диверсифицираме маршрутите за доставка на газ и да живеем по-спокойно и уверено", отбелязва държавният глава пред ИТАР-ТААС.

Плевнелиев посочи, че българските власти ще продължат дейността по смекчаване на визовия режим за туристи от Русия. "София ще използва най-добрият европейски опит, за да облекчи процедурата за издаване на визи", каза още той.

Българският президент ще присъства на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи. В тази връзка той пожела на руските партньори и колеги успешно да осъществят мащабния си план. "Пожелавам цял свят да види една добре организирана олимпиада", добави Росен Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg