Плевнелиев след КСНС: Очертахме 8 приоритета

Необходимо е прозрачното и ефективно изразходване на средствата по споразумението за партньорство с ЕК, отбеляза българският държавен глава

Снимка: БГНЕС

96 ~ 2 мин. четене

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) обсъди стратегическите приоритети и приноса на споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014 – 2020 г. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, цитиран от "Фокус". По думите на държавния глава становището и предложението е прието с единодушие, но с особеното мнение на "Атака".

"Стратегическите приоритети са представени в Националната програма за развитие 2020. Това е интегриран документ за социално-икономическото развитие на България. Членовете на КСНС са единодушни, че проектът съответства на Националната програма за развитие 2020 и стратегията "Европа" 2020. Той ще осигури жизнено важен ресурс. В програмата са формулирани 8 стратегически приоритета на страната", обясни Росен Плевнелиев.

След приоритетите той посочи подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието, обучението и качествените характеристики на работната среда, постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие, развитие на аграрния отрасъл, намаляване на бедността, подкрепа на иновациите за повишаване на конкурентоспособността, укрепване на институционалността, енергийна сигурност.

"Политическите партии и институциите трябва да положат съвместни усилия за постигането усвояването на европейски средства", заяви Плевнелиев. Той подчерта, че следва да бъдат подкрепени мерки, насочени към модерна инфраструктура, електронно управление, енергийна ефективност, диверсификация. Българският държавен глава посочи, че трябва да се обърне внимание на балансираното развитие на регионите.

"С постигането на целите, заложени в Националната програма за развитие "България 2020" и споразумението за партньорство, ще се осигури икономически растеж. Ресурсите за изпълнение на програмата са ограничени. Необходимо е прозрачното и ефективно изразходване на средствата по споразумението за партньорство", добави Плевнелиев.

Той отбеляза, че членовете на съвета са се обединили около идеята Министерски съвет да проведе информационна кампания за разясняване на проекта за споразумението за партньорство. "Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност приемат, че изпълнението на споразумението, усвояването на европейски средства в максимален размер е от изключително значение. Политическите партии и институциите трябва да положат съвместни усилия за постигането на тази цел", подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg