По-евтиният ток идва със сметката през април

Фактурата ще изглежда по различен начин от следващия месец

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

В сметките за ток, които ще получим през април, ще бъде отразена новата по-ниска цена на електроенергията. Това стана ясно след днешното обществено обсъждане на новите тарифи в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Освен това фактурите от следващия месец ще са оформени и ще изглеждат по различен начин от сега познатите. На страница №1 на сметката ще е посочена крайната цена според показанията на електромера - дневна и нощна, или средната, ако потребителят се отчита по една скала. Стойността на фактурата трябва да е ДДС. На гърба на сметката ще бъде описано какви добавки има.

По повод обявеното намерение за стачка на миньорите пред сградата на ДКЕВР, от енергийния регулатор казаха, че миньори няма за какво да протестират пред ДКЕВР, защото намалението на цената на електроенергията не е за сметка на промяна на микса или спад на дела на въглищните централи.

Миньорите обаче съзират опасност за работните си места заради намалението на цената на тока. Според тях по-ниската цена е за сметка на спирането на ТЕЦ-овете. От бранша твърдят, че веднъж спрени мощностите не могат да бъдат възстановени.

"Намалението е за сметка на спад на признатите разходи на електроразпределителните дружества (ЕРП)", поясниха от ДКЕВР. ЕРП-тата обаче възроптаха срещу това решение.

Изключването на мощности в комплекса "Марица-Изток" през почивните дни се дължи на силно намаленото потребление в страната през почивните дни заради топлото време и задължението за изкупуване на ток от възобновяемите енергийни източници - слънчеви и вятърни централи. "ДКЕВР е предложила в Парламента да се спре изкупуването на енергия от слънцето за 1 година, но депутатите отказаха", коментира Юлиана Иванова, председател на регулатора в оставка.

Подкрепи Economic.bg