По-високи заплати за лекари от финансово стабилни болници

Синдикати и работодатели сближиха позиции за колективния трудов договор в здравеопазването

7260 ~ 2 мин. четене

Работодателите и синдикатите постигнаха споразумение относно подписването на новия Колективен трудов договор в системата на здравеопазването, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Това е станало късно вчера на среща при министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, в която участваха зам.-министър Минчо Вичев, изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев, ръководителите на браншовите организации на работодателите и на работещите в сектор „Здравеопазване“, както и експерти от Министерството на здравеопазването.

Постигнато е съгласие да има ръст в заплатите в здравните заведения, ако са финансово стабилни и липсват задължения. Директорите на болници също са искали обвързване на повишението на заплатите с финансовото състояние на болниците. Те са настояли да бъдат изготвени разчети, които да покажат дали финансовото положение на лечебните заведения позволява повишение на заплатите. Синдикатите са склонили, но изчакват разчетите.

Увеличаването на заплатите на лекари и здравни работници беше отложено ден след като беше обявено от здравния министър. Синдикатите отказаха да подпишат колективния трудов договор за заплащането в сектора заради текст, прибавен от работодателите в последния момент – а именно за гарантиране на финансовата стабилност на лечебните заведения. Синдикалистите обясниха тогава, че финансовата стабилност не зависи от тях. Здравният министър каза, че договорът няма да бъде подписан от министерството, докато двете страни не се споразумеят.

От БСК посочиха, че съгласно българското и международното законодателство, страни по клективния трудов договор могат да бъдат само работодатели и синдикати, а не представителите на държавата.

Според стопанската камара, участниците в срещата са приели проектът на договора да бъде преработен и синхронизиран с правилата на МОТ. Той ще бъде в сила от 1 януари, като се очаква официално да бъде подписан следващата седмица.

Подкрепи Economic.bg