Подкрепа в мрежата за Момчил Неков

Над 2000 души призовават да не бъде подменяна волята на народа

Снимка: Facebook

Сериозна морална подкрепа на 15-тия в листата на БСП Момчил Неков се прояви в социалните мрежи след като стана ясно, че едва 28-годишният партиец успява да измести лидера на ПЕС Сергей Станишев с 32 хил. преференциални гласа. Над 2000 хил. души членуват в група "Искам Момчил Неков за евро-депутат". Посланието е да не се подменя волята на народа и да не бъде притискан 28-годишният кандидат за евродепутат да се откаже от мястото си в полза на 6-тата в листата - Достена Лаверн.

"Да помогнем на Момчил Неков да остане евродепутат! Солидарност с миньорите! 34 000 избиратели дадоха своя вот, зачерквайки два пъти 15 в бюлетината и номер 15 в листата на Коалиция за България изпревари водача Сергей Станишев по преференции", пишат организаторите.

"Опасяваме се, че младият социалист Момчил Неков ще бъде вътрешнопартийно притискан да се откаже от честно спечеления си пост и искаме да го окуражим да остане евродепутат. Волята на избирателя над всичко - да се съберем поне още 34 000 българи във Фейсбук, които подкрепяме Момчил!", се допълва в описанието на групата.

Както е известно, социалистите искаха от своите избиратели да не използват преференциалното гласуване и да зачертаят единствено номер 15 в квадратчето пред името на партията. Оказва се обаче, че около 32 хил. души са отбелязвали и номер 15 в листата, който бе ограден с кръгче, вероятно за по-сигурно. Така те дават предпочитание за съответния кандидат и той успява  да измести първия в листата и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

Преференциите за Неков са дадени и в много населени места, където хората няма как да го познават. Самият той е член на БСП в столичния район "Изгрев" и работи в Комисията за защита на личните данни.

Според много хора обаче е много вероятно ръководството на партията да упражни натиск върху Неков и той да се откаже от мястото си в европарламента. Самият Неков заяви, че първо иска да обсъди ситуацията на „Позитано" 20 и след това ще дава изявления, което е в подкрепа на горните съмнения.

Интересна подробност е, че 15-ият в листата на БСП смята да строи паметник на хан Тервел в Брюксел. Неков е и най-младият кандидат в листата - едва 28-годишен.

"Има държави, в които има много по-голяма корупция от България. Относно мониторинга, надявам се в края на годината да се преборим и да е последният мониторингов доклад върху България. В тази връзка с определени проблеми с корупцията ние сами си създаваме тези проблеми. Това е въпрос на консолидация. Ние не водим ценностен европейски дебат, примерно кой какво би направил. Аз, ако стана евродепутат, искам да поеме още един личен ангажимент - искам да има паметник на хан Тервел в Брюксел. Той е международно признат. Той е спрял халифата да нахлуе в Европа. Това увеличава самочувствието, а впоследствие и увереността на една нация", смята той.

Представянето на Момчил Неков в евролистата на БСП започва на 13:29 от видеото:
Коментари: 0