Подписваме нов меморандум за сътрудничество с Румъния

Букурещ проявява интерес към проекта за създаване на електронна идентичност на българските граждани

108 ~ 1 мин. четене

България и Румъния ще подпишат нов меморандум за сътрудничество в областта на информационните технологии, електронното управление и съобщенията. За това се договориха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и Дан Ника, министър на съобщенията и информационното общество на Румъния. Последното споразумение между двете страни в тази област е от 1995 г. и не отговаря на актуалното състояние на сектора.

По време на посещението на Валери Борисов в Букурещ бяха обсъдени възможностите за сътрудничество при подготовката на съвместни проекти в областта на транспорта и високите технологии, както и съвместното търсене на финансиране от Европейската комисия по тях.

Валери Борисов и румънският му колега договориха сътрудничество и обмяна на опит при реализацията на проекти за издаване на документи за самоличност по електронен път. Северната ни съседка проявява силен интерес към родния проект за създаване на електронна идентичност на българските граждани.

Дан Ника подкрепи съвместните българо-румънски инициативи и изрази готовност за задълбочаване на сътрудничеството в областта на ИКТ, електронното управление и съобщенията, съобщава още Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Подкрепи Economic.bg