Google продава повече приложения от Apple

Изчисления на App Annie показват, че през четвъртото тримесечие производителят на iPhone изостава

224 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Пет години, след като Apple популяризира термина "app", Google вече продава повече приложения. През четвъртото тримесечие производителят на iPhone е регистрирал 20% повече приходи от приложения, докато при търсачката ръстът е с над 100% на годишна база. Данните са на изследователската компания App Annie.

Apple пусна първия си iPhone на пазара през 2007 г. и в продължение на близо 3 години беше абсолютен лидер при продажбата на смартфони. От там търсенето и предлагането на апликации за iOS беше най-голямо. През 2010 г. обаче операционната система на Google - Android стана най-използвана от потребителите по света. През 2012 г. пък Samsung изпревари Apple при продажбите на смартфони и към този момент операционната система на Google присъства на 75% от смартфоните по света.

Някои софтуерни компании като Ngmoco, които преди са разработвали апликации основно за iOS, сега признават, че създават еднакъв брой апликации за двете операционни системи, а дори понякога приоритетът е върху приложенията за Android, пише Bloomberg.

Последните официални данни за октомври 2012 г. показват, че от Google Play са изтеглени 700 хил. приложения, колкото и от App Store.

"Броят нараства експоненциално, а най-забележимо е това през последните шест месеца", коментира главният изпълнителен директор на Ngmoco Клайв Дауни. "Отнасяме се към Android и Apple по един и същи начин. Те са равнопоставени партньори за нас и влагаме еднакви ресурси за разработването на приложения за двете платформи", каза още той.

За да спечели надпреварата с Apple, от Google улесниха максимално създаването и използването на приложения за Android. Това веднага беше забелязано от големи производители на смартфони като Samsung и HTC, които веднага се насочиха към тази операционна система.

Подкрепи Economic.bg