Политиката на Испания в борбата с високите лихви

Действията на Мариано Рахой да се оплаква от несправедливо третиране от пазарите не е стратегия, а логична и оправдана реакция

7096 ~ 2 мин. четене

С тежестта на публичния дълг, доста под средния за еврозоната, на Испания може да й бъде простено за това, че се чувства предадена, че разходите по заемите на страната продължават да се качват с бързи темпове, пише Financial Times.

Няма икономически причини сега еврозоната да се чувства различно спрямо Испания. През уикенда Мурсия и Валенсия поискаха финансова помощ от Мадрид и това изглежда е началото- големи и независими области като Каталуния може би ще ги последват. Сумите обаче са смешни. Дори ако целият фонд от 18 млрд. евро, създаден от централното правителство за помощ, бъдат разпределени по области, това ще бъде по-малко от 2% от годишното икономическо производство на цялата страна.

Действията на Мариано Рахой да се оплаква от несправедливо третиране от пазарите обаче не е стратегия, а логична и оправдана реакция. Лидерът в Испания встъпи в длъжност през декември миналата година в критична ситуация, но успя да се задържи успешно на политическата сцена. Неговите политически карти бяха по-силни от тези на всеки друг лидер в еврозоната.

 В икономическите си политики - преструктуриране на банките, фискална консолидация и реформи на пазара на труда - Мадрид е направил много повече, отколкото повечето членки на еврозоната. Междувременно страната се опитва да намали дефицитите твърде бързо.

Сега обаче пред Рахой седи най-голямото препятствие. Ако той не успее бързо да възвърне доверието на пазара в политическите си умения, то може да бъде завинаги изгубено.

Мадрид обаче не е сам в борбата с дълговата криза. Инвеститорите се тревожат за липсата на обща цел в цялата еврозона. Сделката да се премине към банков съюз може да се окаже изключение, но след толкова много фалстартове, инвеститорите са все още предпазливи в очакванията си за приложението на тази идея.

Докато минава това време обаче, Мадрид трябва да се придържа към политиките, които преследва, но и да активизира работата си върху банковия сектор допълнително. Ако се запазят високите лихви, Испания може да изпадне в черна дупка.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg