Превъзходството на долара се запазва

Като цяло компаниите от еврозоната са понижили активността си за шести пореден месец през юли, с което сигнализират за забавяне на икономиката на еврозоната в началото на третото тримесечие и за вероятно запътване към рецесия

Снимка: колаж: Антон Ковачев

6668 ~ 3 мин. четене

Еврото и високодоходните валути, като австралийския и новозеландския долар, отчетоха понижение спрямо американския долар по време на вчерашната търговия на форекс пазара. Слабите икономически данни за PMI индексите от еврозоната и Германия оказаха негативно влияние върху еврото и спомогнаха за неговото понижаване до 1.2042 спрямо американския долар.

През юли активността на германския частен сектор се е понижила до най-ниското си ниво от повече от три години, след като отчете спад при новите компании, особено в производствения сектор. Това подсказва, че финансовата криза, която продължава да се разпространява в еврозоната, вече се отразява отрицателно на икономиката на най-голямата и най-продуктивната страна от валутния блок. Предварителната оценка на съставния индекс PMI, който измерва активността в целия частен сектор, е спаднала през юли до 47.3 пункта, най-ниското ниво от юни 2009 г. и е понижение спрямо 48.1 пункта през юни.

Като цяло компаниите от еврозоната са понижили активността си за шести пореден месец през юли, с което сигнализират за забавяне на икономиката на еврозоната в началото на третото тримесечие и за вероятно запътване към рецесия. Активността е спаднала в много части на валутния блок, включително в двете най-големи икономики на еврозоната – Германия и Франция, показаха данните на Markit Economics. Свиващита се икономика ще затруднят усилията на европейските лидери да обърнат хода на дълговата криза. Няколко държави от еврозоната вече са в рецесия.

Индексът PMI в сферата на производството се е понижил до 37-месечно дъно до 43.3 пункта през юли спрямо 45.0 през юни, като този в сферата на услугите също е отчел спад до 49.7 пункта, в сравнение с 49.9 пункта един месец по-рано. Стойност на индекса над 50 пункта говори за експанзия на сектора, докато нива под 50.0 пункта говорят за свиване на сектора. Резултатите са по-слаби от очакванията. Икономистите, запитани от Dow Jones Newswires, прогнозираха средно, че индексът PMI в сферата на производството не се е променил от стойността 45.0 пункта, докато този в сферата на услугите се очакваше да се подобри незначително до 50.0 пункта.

Подновените опасения за фалит на Гърция през есента допълнително натежаха на единната валута. Премиерът на Гърция - Самарас очаква икономиката да се свие със 7 % през 2012 г. Пазарът е в очакване на заключението на тройката. Преобладаващото мнение, е че държавата не е изпълнила критериите и Германия ще откаже нова финансова помощ. Според Декабанк, евентуален фалит на Гърция ще струва на германските данъкоплатци в краткосрочна перспектива 83 млрд. евро. В тази сума влиза „германската част от плащанията по формирането на първия и втория пакет на финансовата помощ за Атина, представляващи до момента съответно 15 и 22 млрд. евро", съобщи експертът на кредитно-финансовата организация Карстен Людеман.

Според лидерът на гръцката партия Сириза, Алексис Ципрас, мерките за икономии, наложени на Гърция от международните й кредитори, ще доведат до социален и икономически срив до края на лятото. Ципрас настоя за спешен европейски съвет, на който да се обсъди гръцката криза, която все още тревожи пазарите и останалите страни от еврозоната. "Гръцкият проблем е проблем не само за страната, а е част от европейския проблем", отбеляза той.

Петролът се стабилизира след положителните данни от Китай

Петролът се стабилизира по време на вчерашната търговия, след като остана в сравнително тесни граници. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец септември се търгуваше в границите между 87.30 – 89.00 долара, като в крайна сметка приключи деня на нива от 88.30/40 долара за барел. Сортът Брент от своя страна се стабилизира към 103 долара за барел, където се търгува и в ранните часове на тази сутрин. Признаците за подобряване на икономическата ситуация в Китай оказа известна подкрепа на “черното злато”.

Предварителните данни за индекса на покупките в производствения сектор (PMI) на Китай нарасна до максималното си равнище от февруари насам, благодарение на подема в индустрията, включително и на експортните заявки. Китай е основен двигател за търсенето на суровината и най-малките колебания около икономиката на страната оказват влияние върху цената. Днес се очакват данните за запасите от петрол в САЩ, за седмицата до 20 юли.

Златото отчете ръст от 4 долара за деня, покачвайки се до 1581 долара за тройунция. По време на азиатската сесия тази нощ ръстът на ценния метал продължи, като към 8ч. българско време се котира на цена от 1584/85 долара за тройунция. От началото на летния сезон се забелязва слаб интерес на инвеститорите към златото и ниска волатилност.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg