Популистките атаки срещу ЕРП-тата ги заплашват с колапс

Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката

Автор: Николай Марченко

Популистките атаки срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП-тата) могат да ги доведат до колапс. Това изтъкна бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Станишев” и настоящ представител на държавата в „Лукойл България” Румен Овчаров.

Де факто той отправи укор към правителството и регулатора като заяви, като изрази и различно мнение от сегашния шеф на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) Драгомир Стойнев относно вината на трите енергодружества в конфликта с Националната електрическа компания (НЕК) И Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Мога категорично да заявя, че ЕРП-тата не са основният виновник за цената на тока. Те вече са в лошо финансово състояние. Криворазбраният популизъм обикновено води до временни конюнктурни печалби”, коментира Овчаров пред bTV.

Според бившия ресорен министър в енергетиката годишно се генерират дефицити от около 500-600 млн. лв. Като основните причини за тези дефицити през последните 3 години били две: „Прекратяването на проекта „Белене” и изграждането на над 1 300 мегавата фотоволтаици”.

Румен Овчаров признава, че цената на тока е по-ниска, отколкото трябва да е, като е на мнение, че е „неизбежно” увеличението й. По думите му мерките, които щели да помогнат да бъде избегнат ценовия шок, са няколко. Сред тях той изреди „оптимизиране на плащанията към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ-тата), проверка на стандартите на мощностите, предоговаряне на условията с американските електроцентрали и развитие на високотехнологичните комбинирани производства”.

В случая с газопровода „Южен поток” пък не можело да се говори за "лобизъм на руски интереси". Според тезата на политика спорните поправки в Закона за енергетиката (ЗЕ) в полза на проекта „Южен поток” били нещо нормално и не представлявали конфликт на интереси. „Не виждам нищо трагично и драматично в това компания, която изгражда проект въз основа на междуправителствено споразумение, да предложи текстове, които улесняват изграждането на проекта”, твърди Овчаров.

В тази връзка той припомня, че във всяко междуправителствено споразумение в такива големи проекти задължително имало клауза, която казвала, че държавата „оказва пълно съдействие при изграждането на проекта”. „Ако държавата поеме ангажимент да оказва съдействие, кой би могъл да бъде този, който да предложи съответните необходими промени в закони и други нормативни документи, освен тези, които реално се занимават с проблема? Това е „Южен поток – България”, „Южен поток Транспорт” и Българският енергиен холдинг (БЕХ)”, каза той.

По този начин според Румен Овчаров скандалите в сферата на енергетиката били по-скоро политически: „За мен целият проблем е малко измислен”. „Няколко политически фигури търсят някаква тема, с която отново да докажат, че съществуват”, коментира той, визирайки вероятно Реформаторския блок, който разкри как БСП влиза в сговор с проектната компания South Stream Transport b.v. за лобистките поправки.

Коментари: 0