Повече от половин милион руснаци почиваха у нас това лято

Общият брой на летувалите в България туристи е 3.5 млн. души

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Повече от половин милион руснаци са почивали у нас през това лято, което е 12.3% ръст спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Министерството на икономиката и енергетиката. Общият брой на летувалите в България туристи е 3.5 млн. души, което е 5.4% ръст. Резултатите отчете директорът на Дирекция "Маркетинг, реклама и информация" Анелия Генова при откриването на Х-то юбилейно международно туристическо изложение "България-гостоприемство в 4 сезона", което се откри в петък в Пампорово, пише Kmeta.bg.

Германия е на второ място в класацията с 451 хиляди туристи и 7.7% ръст за това лято, което е в пъти повече от миналия летен сезон, когато ръстът е бил около 2%. Гостите от Гърция и Румъния нямат промяна и се запазват тенденциите от миналата година. С много сериозен ръст от 13.5% са туристите от Украйна, като това лято у нас са почивали - 207 хил. туристи. Полша е на 6 място. Туристите от Великобритания са в топ 10 по посещаемост за този летен сезон - 141 хил. англичани са избрали България за лятна ваканция.

Макар и с по-малък обем като брой от 113 хиляди туристи, Беларус бележи 60% ръст, следвана от Турция с 110 хиляди посетители за трите месеца и 29.8% ръст на почиващите. Цифрите показват и запазване на основни целеви пазари като Русия, Великобритания, и Германия, а в челната десетка по брой почиващи през лятото този сезон се нареждат и страни като Полша, Украйна и Балканските държави.

Макар и по-бавно това лято се завръщат и гостите от Северна Европа- основно-Дания, Норвегия, Швеция  и Холандия. Завръщането на тези пазари става по-бавно и плавно и за в бъдеще развитието на тенденцията ще зависи от икономическата ситуация там, обобщи Анелия Генова.

"Работим и на нови пазари- каквито са страните от ОНД- от където има много сериозен интерес", каза още Генова и даде пример с  Беларус.

Очакванията за предстоящия зимен сезон според предварителните записвания са повече от добри. Особено сериозен е интересът от Русия и Украйна, които бележат ръст и на заявките в зимните  курорти, както и от традиционните пазари като Великобритания и Балканските страни.

Подкрепи Economic.bg