България губи 1 млрд. лв. европари до края на годината

Зам.-икономическият министър обаче се похвали, че е избегната загубата на средства по програма \"Конкурентоспособност\"

32 ~ 2 мин. четене

До края на годината България може да загуби между 300 и 500 млн. евро европейски средства, които се равняват на между 586.75 и 977.92 млн. лв. Мрачната прогноза направи Ивайло Калфин, съдокладчик на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период, предаде БТА.

Ивайло Калфин обаче уточни, че стойността на загубените пари ще се разбере след две години. Тогава ще е ясно какво от договорено досега е изпълнено и какво не е. "В момента полагаме усилия да спасим голяма част евросредства", увери Калфин. По думите му критични сектори са свързани с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), с екологията и особено в областта на водния цикъл, както и с Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Според заместник-министъра на икономиката и енергетиката Юнал Тасим обаче контрира, че "благодарение на създадената добра организация за разглеждане на междинните и финалните отчети на бенефициентите, и в резултат на ускореното разплащане, беше преодолян рискът от автоматична загуба на средства по ОП "Конкурентоспособност" за 2013 г.", съобщиха от пресцентъра на МИЕ. Калфин и Тасим участваха в кръгла маса "ЕС фондовете - национално ефективни. Споразумение за партньорство България - Европейска комисия 2014 - 2020 г".

От думите на Юнал Тасим стана ясно още, че в началото на мандата на правителството е имало потенциална опасност от загуба на 50 млн. евро. Зам.-икономическият министър добави, че през първия програмен период за България - 2007-2013 г., по ОП "Конкурентоспособност" са разплатени 1.162 млрд. евро (2.27 млрд. лв.).

Юнал Тасим заяви още, че основните предизвикателства пред българската икономика остават затрудненият достъп до източници на финансиране, ниската степен на интернационализация на дейността, ниската степен на иновативност на българските предприятия, високата степен на енергийна интензивност и ресурсоемкост на производствата, влошената структура на износа (основан предимно на износа на суровини и към стоки със сравнително ниска добавена стойност).

Подкрепи Economic.bg