Повече от трима с интерес към 7-ми блок в Козлодуй

Американската "Уестингхауз" ще прави предпроектното проучване за новата мощност. Избират стратегически инвеститор след март 2013 г.

Повече от трима ще бъдат кандидатите да инвестират в изграждането на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй. Интересът е голям още на този етап, преди да е извършено предпроектното и геоложките проучвания и Оценката за въздействие върху околната среда и преди да е избрана и лицензирана площадка измежду 4 възможни  предложения, каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов.

Той уточни, че кандидатите са и от Изток и от Запад. Но не посочи имена на компании, за да не насочи вниманието към тях.

Американската Уестингхауз Електрик Спейн спечели конкурса за изготвяне на предпроектното проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, стана ясно по-рано днес.

Хавиер Гонзалес, вицепрезидент за Южна Европа и президент на Уестинхауз Електрик Спейн и Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания „АЕЦ Козлодуй. Нови мощности” подписаха договора за проучването.

Американската компания спечели с оферта от 999 500евро или 1,016 млн.евро с ДДС. Предложената цена е с 16% по-ниска от първоначално обявената, обясни енергийният министър Делян Добрев.  

"Уорли парсънс" и "Риск инженеринг"се състезават да правят геоложките проучвания. ОВОС пък ще извърши екип, сформиран от БАН (Българската академия на науките).

Проучванията трябва да бъдат завършени до края на март. Общите разходи за тях ще бъдат около 7 млн. евро. Това е 10 пъти по-малко, отколкото струваха проучванията за АЕЦ Белене – 32 млн.евро, или 63-64 млн.лв. , уточни министърът. В зависимост от докладите Министерски съвет ще вземе решение за изграждането на нова ядрена мощност и ще се обяви конкурс за избор на стратегически инвеститор.  

Уестингхауз ще предложат различни варианти на оборудване, не само предложено от Уестинхауз и Тошиба, а и  предложено от  други компании оборудване за неядрената част от проекта. В заданието за предпроектното проучване за 7-ми блок е посочено, че се предвижда хибриден вариант за целия ядрен остров, а неядрената част трябва да е съвместима с ядреното оборудване, както и да предлага различни опции. Освен произведения за АЕЦ Белене  реактор, ще бъдат разгледани и варианти с други реактори от водо-воден тип.  Според енергийния министър възложителят ще избере най-добрият вариант.

Рано е да се говори за цената на целия проект, "анализът на "Уестингхаус" може да ни даде донякъде представа до каква сума може да стигне,” каза министър Добрев.  Той допълни, че  в  „Козлодуй" има съпътстващата инфраструктура, съоръжения за присъединяване, инфраструктурата на площадката е готова, за разлика от площадка „Белене”, където само изграждането на новата инфраструктура се изчисляваше на над 1 млрд. лв.

Българската проектна компания беше създадена с капитал 2 млн. лв. като дъщерно дружество на АЕЦ Козлодуй. 5 млн.лв. допълнително, които са необходими  за проучванията, ще бъдат осигурени по два начина – със собствени средства и с привлечен капитал, каза Николов. Атомната централа във всеки момент може да вземе решение за увеличаване на своя капитал.  Тя няма да бъде затруднена да намери и привлечен капитал, но според шефа на централата засега този вариант не е наложителен.

България ще плати произведеното оборудване за АЕЦ Белене до 31 март, е заявила българската страна официално.

Коментари: 0