Повишението на еврото показва връщане на доверието в Еврозоната

Европейската централна банка остави основната лихва във валутния блок на ниво от 0.75%

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Поскъпването на еврото, в известен смисъл, е знак за връщане на доверието в Еврозоната. Това каза президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги на пресконференция във Франкфурт. Изявлението му дойде минути след като на днешното си заседание ЕЦБ остави основната лихва в 17-членния валутен съюз непроменена на нивото от 0.75%, предаде Reuters.

От ЕЦБ обещаха да следят как поскъпващото евро влияе на икономиката на валутния блок. "Курсът на еврото не е политическа цел, но е важен за растежа и ценовата стабилност", отбеляза Марио Драги.

Единната валута се изстреля до 15-месечен връх на 1 февруари, когато достигна до цена от 1.3711 долара. Търговията в четвъртък е под това ниво. Във вторник френският президент Франсоа Оланд заяви, че Еврозоната трябва да работи, за да защити единната валута от "ирационално движение". Германия обаче засега не иска действия по отношение на обменния курс на еврото.

По време на изказването си Марио Драги добави, че се очаква инфлацията в Еврозоната да падне под 2% през следващите месеци. Прогнозите за средносрочно и дългосрочно поскъпване остават стабилни и в съответствие с целта от 2%.

Подкрепи Economic.bg