Премиерът с писмо до Станишев да подкрепи Кристалина Георгиева

Призовавам го да съдейства българин да заеме поста вицепрезидент на ЕК, казва Георги Близнашки

Премиерът с писмо до Станишев да подкрепи Кристалина Георгиева
3656 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Служебният министър-председател проф. Георги Близнашки е изпратил писмо до лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и на „Коалиция за България“ Сергей Станишев, за да окаже съдействие за номинираната от София за еврокомисар Криосталина Георгиева.

По време на пресконференция в Министерски съвет (МС) премиерът заяви, че „имаме шанс да се преборим за поста вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК) и за върховен представител по външната политика и сигурността на Европейския съюз (ЕС)“.

„Днес подписах писмо до Сергей Станишев по този повод. Това е отворено писмо, което ще бъде публикувано на сайта на Министерски съвет”, поясни той.

“Призовавам го, да съдейства за тази изключителна възможност – българин да заеме един от най-високите ключови постове в ЕС”, поясни Близнашки.

Той дори изрази желание да коментира това лично с експремиера Станишев: „Оставаме отворени за по-нататъшен и отворен диалог с него при необходимост”. “Ние, като българи, трябва да направим това усилие без оглед на партийната принадлежност”, обобщи позицията си Георги Близнашки. 

Припомняме, че БСП и тяхното правителство на Пламен Орешарски се надяваше да предложи досегашния външен министър Кристиан Вигенин за поста. Но натискът от страна на Брюксел и лично от новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер позволи това да не се случи, а номинирането остана за служебния кабинет. 

Коментари: 0