Бранимир Ботев и Иво Маринов в битка за зам.-министър на туризма

Браншът е раздвоен за избора на ресорен министър

Бранимир Ботев и Иво Маринов в битка за зам.-министър на туризма
420 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Най-значимите организации в туристическия бранш излязоха със свое становище, в което се обявяват срещу възможността Бранимир Ботев, който бе зам.-министър на икономиката в правителството на Пламен Орешарски, да продължи да бъде начело на туризма и при служебния кабинет. Те настояват за този ресор да бъде поканен Иво Маринов, който бе заместник-министър по времето на ГЕРБ.

"С какво самочувствие г-н Ботев се кандидатира? Браншът е обединен да не приеме като адекватна кандидатурата му. За последната една година туризмът загуби много сериозно темпо като икономическа дейност, защото нямаше адекватно управление. Още при номинацията на г-н Ботев, ние заявихме, че е необходим човек с компетенции в сферата на туризма. Това е много силно изразена експертна позиция, за да се назначи човек, който няма компетенции и образование в тази дейност. Това заяви пред Economic.bg Байко Байков, председател на Асоциация на българските туристически оператори и туристически агенти (АБТТА).

По думите му откакто е приет Законът за туризма, необходимите наредби, които регулират отделните документи в туристическата дейност, не са били приети така, както постановява Законът и администрацията е в нарушение затова, че не изпълнява Закона, който регулира туристическата дейност в страната. "Много от тези дейности са нерегламентирани, защото няма нормативен документ, който да ги регулира. Това е огромно разочарование за всички, които работят в сферата на туризма", категоричен е Байко Байков.

Като друга причина той посочи и фактът, че по време на управлението на Бранимир Ботев не е намерена "никаква форма за ефективно взаимодействие с бранша, такава, каквато постановява нормативната уредба - именно тези формати, в които могат да се изразяват позиции и да се вземат решения". Байков изтъкна и липсата на прозрачност и информация относно провежданите кампании. "До момента нямаме информация за провежданите маркетинговите кампании, нито за конкретни пазари, продукти, които са рекламирани, в кои медии и в какви рекламни формати", допълни той.

Относно кандидатурата на Иво Маринов, г-н Байков обясни, че при него взаимодействието с бранша е налице. "Имахме опит с него един мандат. Постигнахме консолидация по няколко важни въпроса и успяхме да довършим работата по Закона за туризма, който беше необходим като етап от дейността на туризма. Именно това е причината да застанем зад неговата кандидатура заедно с други близо 10 организации, които са достатъчно знакови в нашия бизнес", поясни той.

Според Веселин Налбантов, хотелиер и член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, няма значение кой ще поеме поста зам.-министър на туризма в служебния кабинет. "И дамата не могат да направят нищо, защото нямат необходимите пълномощия", обясни пред Economic.bg Налбантов. По думите му браншът, който дава 13-14% от БВП и храни цяла България, е занемарен. "Няма кой да управлява курортите ни. Който и да бъде министър, няма никакво значение", категоричен е той. Според Веселин Налбантов се очаква още по-голям отлив на туристи. "Не може да пристигнеш от центъра на Европа за час и половина със самолет и след това 3 часа да пътуваш до Слънчев бряг. Не е нормално", разказва още той.

Председателят на БХРА Благой Рагин е на мнение, че който и да дойде на поста, трябва да започне да работи с бранша. "Впечатленията ми от Бранимир Ботев са добри. Той си вършеше добре работата по европейските фондове. Грешката му беше, че това, което правеше, не го свеждаше до знанието на колегите и те се притесняват. Аз доста пъти съм му казвал да събира по-често хората от бранша и да разяснява". По думите му зад Иво Маринов застават хотелиери, туроператори, а зад Бранимир Ботев застават по-бедните комплекси. Рагин подчерта, че основната причина, поради която асоциациите подкрепят Иво Маринов е забавяне подписите за категоризиране. Той обясни, че няма забележки от управлението на Бранимир Ботев и очаква с нетърпение решението кой ще поема бранша.

Коментари: 0