Премиерът уволни шефа на енергийния регулатор

Ангел Семерджиев ще бъде освободен от длъжност заради стартираната от ЕК процедура срещу страната ни

Снимка: БГНЕС

208 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Както Economymagazine.bg писа миналата седмица, председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев се разделя с поста си.

Предложение за отстраняването му ще бъде направено от премиера Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет в сряда. Искането е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Въпросните наредби се отнасят до правилата за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи.

За последните шест месеца министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма, до ДКЕВР. В тях ведомството настоява комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК.

Ангажиментите обаче не били изпълнени от страна на Ангел Семерджиев, заради което той е подал искане за предсрочно прекратяване на мандата си като председател и член на комисията. Молбата му е приета от премиера Бойко Борисов, стана ясно от съобщението на МС.

Преди няколко дни стана ясно, че заради забавянето на четирите наредби, които да либерализират енергийния пазар у нас, ЕК заведе дело срещу България и заплаши страната ни с дневна глоба от 8 500 евро.

Подкрепи Economic.bg