„Приста Ойл“ купи акциите на „Шеврон Чехия“

Цената на сделката не се споменава

404 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Базираният в Русе производител и търговец на моторни и индустриални масла "Приста Ойл" е купил акциите на "Шеврон Чехия". Купената компания е дистрибутор на масла на чешкия пазар за американския петролен гигант Chevron още от 1998 г. Обемът на продажбите й достига 1.5 млн. литра, а приходите достигат 4 млн. евро. "Това е поредната стъпка от стратегията на "Приста Ойл" за разширяване пазари в Централна и Източна Европа", коментират от придобиващата компания.

Сред клиентите на "Шеврон Чехия" са производителите на автомобили Toyota и на камиони Daf, производителите на багери и други земекопни машини Bobcat и подразделението на Skoda за изработване на турбини.

Едно от условията по сделката е "Приста Ойл" да продължи да развива бранда "Тексако" и през следващите 5 години. Това е съществена част от регионалната стратегия за развитие на партньорството за реализация на маслени продукти между "Приста Ойл" и "Шеврон".

Настоящото придобиване е втората по-голяма сделка, при която "Приста Ойл" купува активи на "Шеврон". През 2011 г. беше купено участието на "Шеврон" в маслен завод, който се управлява в партньорство с "Узбекнефтегаз" - националната петролна компания на Узбекистан. С това придобиване "Приста Ойл" зае съществен пазарен дял при продажбите на масла "Тексако" и "Приста" в Узбекистан, Казахстан, Туркменистан и други държави от Централна Азия.

"Партньорството с "Шеврон" е ключово в бизнес стратегията на "Приста Ойл" за растеж и налагането на мултибранд стратегията на компанията. Плановете ни са това партньорство да се задълбочи и покрие други големи пазари на "Приста" през тази година", коментира Пламен Бобоков, председател на Съвета на директорите на "Приста Ойл".

Подкрепи Economic.bg