Пристанище Бургас отчита 30% ръст на печалбата за 2012 г.

Очакванията са за миналата година тя да бъде 4,317 млн. лева

208 ~ 1 мин. четене

„Пристанище Бургас” отчете над 30% ръст на печалбата спрямо предходната година. За 2012 г. се очаква печалбата, след облагане с данъци, да бъде 4,317 млн. лева при отчетени 3,283 млн. лева през 2011 г. Добрите резултати представляват преизпълнение на финансовия план за годината с повече от 40%, отчетоха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Порт Бургас приключва 2012 г. с 2,194 млн. тона обработени товари, което е с 6 % над планувания товарооборот в утвърдения бизнес план за годината.

Според анализите на дружеството, пристанището е единственото в Черно море, което има ръст от 60% на контейнерния трафик спрямо същия период на миналата година. През 2012 г обработените контейнери достигнали 46 хил. TEU, спрямо 29 хил. TEU за 2011 г.

Отчетен е ръст и на традиционни за пристанището товари – зърнени храни, торове, метален скрап, контейнери, цимент, цветни метали, както и привличане на нови клиенти и товари. Това доведе до ръст на въглища, кокс, урея и др. През изминалата година Бургас се затвърждава като основен черноморски порт за транзитирането към металургичните комплекси на Русия и Украйна на всички феро и манганосъдържащи руди и добавки.

Положителната тенденция се наблюдава и през новата година. За една седмица са обработени над 10 кораба с пшеница, скрап, метали, контейнери и цимент, а в момента се обработват шест кораба с контейнери, пшеница, метали и амониев нитрат, добавят от транспортното ведомство.

Подкрепи Economic.bg