Продажбите на имоти се увеличават

Изминалото тримесечие е рекордно за последните 2 години, заяви изпълнителният директор на "Ера България" Теодора Димитрова

724 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

- Г-жо Димитрова, как се развиват франчайз услугите в областта на недвижимите имоти, които "Ера България" предлага?

- Всеки наш офис е с независима собственост и управление. Към момента в България разполагаме със  7 офиса. Плановете ни са през следващите 6 месеца да ги удвоим. Към момента активно работим по привличането на франчайз партньори, основно по Черноморието и в София.

- Какви партньори търсите?

- Търсим независими предприемачи или фирми за недвижими имоти, които искат да разширят бизнеса си и биха искали да принадлежат към голяма организация, която да разполага с много повече информация. Това им дава възможност за конкурентно предимство на пазара. Това, което сме сигурни, че можем да направим за тези хора, е да им помогнем да изградят една правилна ефективна структура на управление на своя бизнес, която да им позволи да генерират повече клиенти, повече сделки и съответно повече приходи и да направи бизнеса им печеливш.

- Какви резултати очаквате?

- Това, което бихме искали е да помогнем на предприемачи, които желаят да имат собствен бизнес в услугите с недвижими имоти, или съществуващи малки фирми за недвижими имоти, които искат да разширят дейността си. Бихме искали да привлечем подходящи партньори към нашата мрежа. Както вече казах подходящи хора с бизнес опит в дадена област или с опит в недвижимите имоти, както и хора с малки фирми за недвижими имоти, които не са конкурентни в сегашните условия.

- Как се развива пазарът на недвижими имоти у нас?

- Пазарът в България се развива устойчиво и позволява разширяване. Това е и причината да търсим нови франчайз партньори. Само за последните шест месеца съществуващите ни офиси успяха да увеличат с 48% броя на продажбите. Сделките са повече, а последното тримесечие е рекордно за последните 2 години. Това е едно сериозно развитие.

- На какво се дължи това развитие?

- Основните причини се крият в това, че ние наложихме много добре нашата технология на работа в офисите, които в момента работят в България. Те са много по-ефективни и резултатни за клиентите, тоест създават много по-бързо и качествено имотите, които се предлагат. Ако сравним например това как се развива пазарът в момента, тъй като на пазара за недвижими имоти у нас има подем. За първите шест месеца ние отчетохме повече от 20% ръст в продажбите. Това означава, че подготовката, която сме осъществили на нашите офиси, е била успешна, така че те да генерират повече продажби от средния подем за пазара.

- Какви са очакванията ви до края на годината?

- Прогнозите ни са, че тази вълна на растеж ще продължи. Надяваме се, че последните месеци ще бъдат все така апетитни. През октомври тенденцията за растеж на продажбите също продължава. Нашите анализи показват, че последните четири месеца на годината - от септември до декември, активността е най-голяма. Според данните ни най-много сделки се сключват през последните месеци на годината. Очакванията ни се оправдаха.

- Как се развиват цените на пазара на имоти? Очаквате ли ръст или спад на цените?

- Предлагането на имоти в момента е много голямо, но независимо от това, че има увеличено търсене, не бих казала, че цените на имотите имат тенденция да растат. Те са относително стабилни. Например, имоти, които сме продавали дълго време - около 10 месеца, успяха да намерят купувачи през летните периоди, без да се налага корекция в цената. Това означава, че купувачите са се увеличили.

- Според вас тази тенденция ще продължи ли и през следващата година?

- По-скоро очаквам едно стабилизиране на пазара. Тези резки покачвания на търсенето и резкият спад, определено не е типичен за жилищния пазар, където хората купуват от първа необходимост. Надявам се пазарът да остане стабилен, без резки промени.

- Имотите, които се предлагат отговарят ли на нуждите на хората?

- Повечето хора биха искали да купят за цената, която търсят най-доброто. За бюджета, с който разполагат повечето клиенти (в рамките между 25-60 хил. евро), е основно от стария сграден фонд, а той не е в най-добро състояние. Това са най-масовите продажби. Ако е по-малък имот за цени около 50-60 хил. евро, може да се закупи имот в нова сграда в добро състояние и с добро качество.    

- Кои са най-предпочитаните райони за покупка на имот в София?

- Най-предпочитани в София са имотите, които са с удобен транспорт в близост до метростанции.

- Какъв съвет бихте дали на хората, които желаят да закупят имот в момента?

- Към момента има добро предлагане. Пазарът е стабилен и могат да се открият добри предложения на добри цени, така че със сигурност може да разчита на избор.

Подкрепи Economic.bg