Продаваме имот и без платени здравни вноски

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване

7210 ~ 1 мин. четене

Парламентът не се съгласи с идеята на здравния министър Десислава Атанасова да не може да се прехвърля и продава движимо или недвижимо имущество без платени здравни вноски. Народното събрание отхвърли идеята на Атанасова, като прие на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Текстът, който задължаваше хората да представят удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравни вноски, преди да извършат сделка с апартамента си, къщата или друга собственост, беше приет на първо четене, но предизвика много остри реакции както от опозицията, така сред обществото.

Здравният министър предложи мярката с цел да се намали броят на здравно неосигурените хора в страната, които според различни данни варират между 1 милион и 1,5 милиона души. Мотивът на здравния министър за крайната мярка беше, че „който има пари да си купи кола или апартамент, значи има и да си плати здравните осигуровки“. Тогава Атанасова коментира, че предлага сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от НАП за платени здравни вноски, защото досегашните мерки просто не действат.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg