Производството и продажбите на горива намаляват

С 13% намаляват продажбите на безоловния бензин

Производството и продажбите на основните горива като дизел, пропан – бутан и безоловен бензин намаляват спрямо март 2011 г., показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През март 2012 г. спрямо аналогичния месец на предходната година най-много намаля производството (с 16.3%) и продажбите (с 13%)  на безоловния бензин. Най-вероятната причина за това е конфликтът с между „Лукойл България“ и държавата от миналата година, както и непрекъснато увеличаващите се цени на горивата. 

Въпреки че производството на дизеловото гориво намаля с 3.8%, нарасна потреблението и съответно продажбите му десетократно – с 39.1%. Най-вероятният дисбаланс е заради проблемите с горивата от миналото лято и поскъпването на горивата под натиска на световните пазари на петрол и газ.

Производството на пропан – бутан намалява с 10%, като търсенето и продажбите намаляват с цели 24.1% за периода. Едни от основните потребители на този вид гориво са таксиметровите превозвачи, чийто брой намалява след въвеждане на тавана на цените на таксиметровата услуга през май – юни 2011 г. 

Производството и продажбите на електроенергията са по-добре балансирани – производството на тока намалява за една година с 1%, като търсенето му спада с 1.6% за периода март 2011 – март 2012 г. За разлика от горивата, потреблението на електричеството е по-предсказуемо – за целта Електроенергийният системен оператор (ЕСО) следи пиковете в дневната, месечната и годишната консумация. Цената на тока обаче се увеличава непрекъснато и кара хората да пестят от потреблението.

Коментари: 0