Прокуратурата откри нарушения в ДКЕВР

Дружествата не са отчитали потребената енергия на всеки 30 дни, заяви заместник-главният прокурор Камен Михов

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не извършва контрол върху разходите на ЕРП-тата. Националната енергийна компания (НЕК) пък купува по-скъп ток от американските централи. Разкритията оповести заместник-главният прокурор Камен Михов, предаде “Фокус”.

Прокуратурата изнесе днес резултатите от проверката на енергийните дружества. Според данните, ДКЕВР е допуснала сериозни нарушения и не е упражнявала адекватен контрол върху ЕРП-тата.

„Дружествата не са отчитали потребената енергия на всеки 30 дни, а регулаторът не е съставял актове за извършените нарушения. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите”, обясни прокурор Михов.

Комисията не е изготвила и механизъм за разглеждането на жалбите на потребителите. Проверката сочи, че при 4 хил. жалби срещу ЧЕЗ, са били разгледани малко над 1000.

В останалите две електроразпределителни дружества EVN и „Енерго-Про”прокурорите са установили, че законовите разпоредби са били спазени.

Друго сериозно нарушение, допуснато от ДКЕВР, е слабия контрол на качеството на енергията. „Въпреки препоръките на прокуратурата, все още няма издаден акт срещу някое от електроразпределителните дружества”, добави още Михов.

Подкрепи Economic.bg