Промените в закона за имуществото нарушават Конституцията

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев ще поиска от омбудсмана да сезира Конституционния съд за отмяна на спорните промени

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор бяха приети с неясни мотиви. Това каза в ефира на bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Промените в този закон бяха направени в нарушение на правилника на Народното събрание. Нямаше обсъждане на първо четене в Комисия, а самият закон нарушава няколко текста от Конституцията и няма мотиви всъщност", каза той.

"Целта на досегашния закон е лицата, които влизат във властта, престояват във властта и излизат от нея да декларират имуществото си, за да се види дали няма неправомерно  облагодетелстване от държавната власт", коментира председателят на Асоциацията. Той обясни, че новата разпоредба задължава управителните съвети и контролните съвети на синдикатите и работодателите, които участват в тристранния съвет, да декларират имуществото си. "Тристранния съвет обаче не разпределят ресурси', добавя Велев.

Той припомни, че са отправени искания към президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените, но той не се е вслушал в призивите. "Ние няма да обжалваме решението на правителството по социалния пакет и няма да застрашим подобни мерки", заяви Велев. "Четирите работодателски организации представляват 90% от бизнеса именно ние даваме заплати и пълнят кацата, а чиновниците бъркат в нея, за да разпределят средствата", каза шефът на Асоциацията на индустриалния капитал. Той каза, че ще поиска от омбудсмана Константин Пенчев да сезира Конституционния съд за отмяна на спорните промени.

Коментари: 0